Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Carantina totală este inevitabilă. În loc să ne bucurăm de Crăciun, participăm la înmormântări” (EXCLUSIV)

Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Carantina totală este inevitabilă. În loc să ne bucurăm de Crăciun, participăm la înmormântări” (EXCLUSIV)
Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Carantina totală este inevitabilă. În loc să ne bucurăm de Crăciun, participăm la înmormântări”. Foto: Facebook
Publicat: 12/11/2020, 12:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, consideră că numărul de decese va continua să crească dacă autoritățile nu vor impune un lockdown total pentru două săptămâni, în condițiile în care România înregistrează, miercuri, 203 decese în rândul pacienților infectați cu COVID-19: „E nevoie de un lockdown total timp de două săptămâni în care să stăm în casele noastre pentru a ne aduna”, atenționează epidemiologul Octavian Jurma într-un interviu pentru GÂNDUL.RO.

Octavian Jurma este unul dintre fondatorii grupului pentru studiul formal al sistemelor vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. Totodată, cercetătorul aduce informații științifice și le traduce într-un limbaj simplu, ușor de înțeles pentru întreaga populație.

”O să depășim 1000 de decese pe săptămână”

Numărul de decese a început să crească la două săptămâni după numărul de cazuri și se poate urmări destul de precis care va fi acesta, pe baza acestei anticipări simple, care este rata de mortalitate raportată la numărul de cazuri detectate, Case Fatality Rate. Spre exemplu, marți, rata de mortalitate a fost de 2,6,  asta înseamnă că la cele 7300 de cazuri sunt 177 de morți. Pe baza ei se poate anticipa că din numărul de cazuri care s-au detectat astăzi, din aceste cazuri, atâtea decese vor fi în două săptămâni. Din acest calcul se va vedea că numărul de decese va continua să crească și aceasta este cea mai mare problemă cu aceste curbe. O să depășim 1000 de decese pe săptămână. Numărul de decese va continua să crească, chiar dacă numărul de cazuri va scădea”, spune epidemiologul Octavian Jurma.

Cu toate că președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă, că nu este luată în calcul o carantină totală în perioada sărbătorilor de iarnă, epidemiologul spune că săptămana aceasta este momentul oportun pentru a intra într-o carantină totală.

Noi la ora aceasta nu mai putem interna oameni suficient de repede și nu îi mai putem trimite în izolare atât de repede față de cum se mișcă epidemia. În halul ăsta sunt copleșite DSP-urile. Acest lockdown parțial este foarte util pentru că mulți oameni l-au interpretat ca un lockdown total. Săptămâna aceasta este o oportunitate să escaladăm la un lockdown total, așa cum a făcut și Belgia. Așadar, carantina totală este inevitabilă”, spune Octavian Jurma.

Dacă reușim să coborâm curba, să intrăm într-o curbă descendentă la începutul lunii decembrie, atunci o să înceapă  să scadă numărul de decese. Însă nu avem cum să evităm 100-200 de decese pe zi dacă nu luăm măsuri imediate.  Dacă ele continuă să crească Crăciunul va fi mult mai pesimist. În loc să ne bucurăm de Crăciun împreună cu familia, participăm la înmormântări. Impactul emoțional va fi mult mai mare decât impactul strict epidemiologic al cifrelor. Dacă dorim să avem un Crăciun liniștit, trebuie să avem cât mai puține cazuri la începutul lunii decembrie. Sunt măsuri necesare care au un impact clar, însă pentru populație e un efort mare să se adapteze la ele. Tehnic, e mai complicat să administrezi o carantină partială decât una națională în care toată lumea știe ce are de făcut”, atenționează epidemiologul.

Octavian Jurma: „Masca trebuie purtată și atunci când mergem în vizită la cineva”

Medicul și cercetătorul Jurma spune că pandemia va dura atâta timp cât dorim noi să dureze și recomandă purtarea măștii și atunci când mergem în vizită la cineva. În ceea ce privește vaccinul anti-COVID, medicul Jurma se declară optimist.

„La noi vaccinul va ajunge undeva în ianuarie- februarie pentru cadrele medicale. Pentru populația generală nimeni nu se așteaptă să fie mai devreme de lunile aprilie-mai. Merită să rezistăm și să respectăm măsurile. Însă avem masca care funcționează ca un vaccin extern până va veni vaccinul real. La stadiul la care noi suntem, masca ar trebui purtată și în casă atunci când mergem în vizită la cineva. Probabilitatea de a ne infecta într-o vizită la cineva este mult mai mare decât să ne infectăm dintr-un supermarket. Frontul epidemic s-a mutat dincolo de spațiul public și a intrat în casele noastre. La nivel național din 1000 de teste se detectează cinci persoane, dar noi știm că rata de pozitivare este mult mai mare decât cea pe care o detectăm. Dacă mărim numărul de teste am depista de 10 ori mai mult. La fiecare mie de teste înseamnă că avem 50 de oameni care sunt intectați”, a mai spus medicul Octavian Jurma.

Sursă foto: Octavian Jurma Facebook

Notă explicativă: 

  • Potrivit epidemiologului Octiavian Jurma, „graficul demonstreaza rezultatul remarcabil obținut de Israel în 30 de zile de la o medie de 4,293 la 1,871 cazuri noi zilnic și consolidat în urmatoreșe săptâmâni prin coborarea sub 1,000 (azi 633 medie mobila la 7 zile).
  • Tot primul grafic demostrează că Cheia care s-a zbătut mai mult de o luna să stingă cu măsuri progresive numere la care noi vom ajunge abia peste 1-2 săptâmâni, a reușit nu doar să aplatizeze, ci sa si intre în curbă descendentă în 19 zile de la adoptarea unui lock-down strict în 22 octombrie.
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) 10 Lucruri de care să ții cont când alegi orașul în care să locuiești
×